Skip to main content
Nieuws

HL7 Nederland, Nuts en Interoplab slaan handen ineen voor de FHIR x Nuts hackathon

By oktober 4, 2022oktober 24th, 2022No Comments

Utrecht, 24 oktober 2022 – Op het halfjaarlijkse congres van HL7 Nederland van 9 tot 11 november zal de FHIR x Nuts hackathon plaatsvinden. Tijdens de hackathon zullen op basis van FHIR- en Nuts-standaarden gegevensuitwisselingen rondom drie uiteenlopende use cases worden gerealiseerd. Het testplatform van Interoplab zal de hackathon faciliteren.

Hackathon
Stichting HL7 Nederland en stichting Nuts zijn er beide van overtuigd dat het gebruik van internationale standaarden bijdraagt aan de kwaliteit en schaalbaarheid van gegevensuitwisseling in de zorg. Vanuit die gedachte en het credo “spreken is zilver, bouwen is goud” is het idee ontstaan  om de combinatie van FHIR en Nuts in verschillende uiteenlopende use cases te toetsen met een hackathon. Interoplab zet haar testplatform in om de hackathon te faciliteren. Pascal Looijé, co-founder van Interoplab, zegt hierover: “Tijdens deze hackathon zal Interoplab ook werken aan haar Nuts implementatie met betrekking tot zorginzage. Deze nuts implementatie is een verrijking van onze toolkit en straks inzetbaar voor onze klanten. Zo kunnen we helpen om ideeën vanuit de theorie te beproeven in praktijk”.

Use cases
In de afgelopen maanden zijn verschillende use cases aangemeld en uitgewerkt. Uit alle aanmeldingen zijn drie use cases geselecteerd. Het belangrijkste criterium bij de selectie is de schaalbaarheid: Hoe groot is de kans dat de resultaten van de hackathon binnen afzienbare tijd naar landelijke niveau kunnen worden opgeschaald? Naast de technische uitwerking van de toepassing van de FHIR- en Nuts-standaarden is hierbij de betrokkenheid van voldoende enthousiaste softwareleveranciers en de aanwezigheid van een duidelijke trekker van de use case een belangrijke rol.

De volgende drie use cases zullen tijdens de FHIR x Nuts hackathon worden gerealiseerd:

  • “Avond-, Nacht- en Weekendzorg” door Achterhoeks Informatieberaad
  • “Verwijzing Medisch-Specialistische Zorg (BgZ)” door Taskforce Samen Vooruit
  • “Voorschrijven, ter hand stellen en toedienen van medicatie” door Amstelland Zorg

Halfjaar congres HL7 | 9- 11 november 2022 | De Witte Bergen te Hilversum
De hackathon zal plaatsvinden van woensdag 9 t/m 11 november tijdens het halfjaarlijkse congres van HL7 Nederland in hotel De Witte Bergen in Hilversum. Voorafgaand aan de hackathon zullen online twee voorbereidende sessies worden georganiseerd. Leveranciers en andere experts die een bijdrage willen leveren aan de realisatie van een van de drie use cases kunnen zich vanaf 1 oktober inschrijven via https://hl7wgm.interoplab.eu/.

Resultaten Hackathon | 11 november 2022
De resultaten van de hackathon worden op vrijdag 11 november tussen 15:30u en 17:00u gepresenteerd. Dit gebeurt tegelijkertijd live voor alle deelnemers aan het HL7-congres en online voor overige geïnteresseerden. Iedereen die live aanwezig wil zijn bij de eindpresentatie kan zich inschrijven voor het HL7-congres via https://www.hl7.nl/events/events/intern/bijeenkomsten/18e-hl7nl-wgm.html. Iedereen die online wil deelnemen aan de eindpresentatie kan zich hiervoor opgeven door een e-mail te sturen naar [email protected].

Leave a Reply